Le programme du Congres Mission
LES GRANDES LIGNES DU PROGRAMME
Vendredi
19:00 Accueil
19:30 Plénière d'ouverture - Veillée de prière
SAMEDI
09:30 Tables rondes
11:30 Messe
12:30 Déjeuner
13:00 Village de stands (jusqu'à 19:00)
15:00 Ateliers (jusqu'à 18:00)
15:00 Artistique: "Quelle joie à l'heure des grands effondrements?" (FR)
17:30 Artistique: Les 5C (1h) (FR)
18:00 Artistique: Cross that Bridge (1h30) (NL)
Apd 18:30 Souper - Banquet fraternel
20:30 Veillées de prière
DIMANCHE
09:30 Tables rondes - Village de stands (jusqu'à 14:00)
11:10 Ateliers tour 1
Apd 11:30 Repas du midi
13:15 Ateliers tour 2
14:30 Plénière de clôture
15:00 Messe
Le programme en détail
Filtrez par jour, catégorie, thème et langue ci-dessous.
Jour
Catégories
Themes
Langues
Vendredi 19:30
Liturgie/prière
Plénière d'ouverture , veillée de prière
Samedi 09:30 - 11:00
Table rondes
Espace public
Société
Culture
Média
Hoe communiceren we met gevoeligheid en begrip na de misbruikschandalen?
Hoe gaan we om met emoties van verontwaardiging en machteloosheid wanneer we geconfronteerd worden met het leed en schade van de misbruikschandalen binnen de Kerk? Hoe leren we om, net zoals Jezus dat deed, de onrechtvaardigheid te benoemen maar ook constructief te kijken naar hoe deze crisis ons kan doen groeien naar een ondersteunende, luistervaardigere en inclusievere kerkgemeenschap in al haar kwetsbaarheid en menselijkheid? Hoe kan ik als leek mijn geloof in God vernieuwen en mijn hoop en vertrouwen in de Kerk nieuw beleven?
Charlotte Inghels
Moderator. Streeft als maatschappelijk betrokken en zoekende gelovige ernaar om in dialoog te gaan en samen te werken naar wegen om als kerkgemeenschap te blijven groeien in verbondenheid met anderen rondom ons.
Mia Deschamphelaere
Juriste, gewezen parlementslid voor CD&V en gewezen bestuurder bij Katholiek Onderwijs Vlaanderen. In de schokgolf van woede en verontwaardiging om het schandaal van het kindermisbruik in de Kerk, besloot ze in 2010 om als gelovige haar schaamte en verdriet om te zetten in een engagement voor de opvang van slachtoffers van misbruik. Vandaag is ze coördinator van het Gemeenschappelijk Opvangpunt voor de slachtoffers van misbruik voor alle bisdommen, congregaties en orden in Vlaanderen. © Frank Bahnmuller
Pr. Eric De Beukelaer
Van 2002 tot en met 2011 perschef van de bisschoppenconferentie. Dus ook toen Roger Vangheluwe als bisschop van Brugge ontslag nam. Eric werkte toen regelmatig met professor Adriaenssens, hoofd van de commissie door de bisschoppen opgericht om slachtoffers te ontvangen. Vandaag is hij vicaris-generaal van het bisdom Luik.
Monseigneur Lode Aerts
Bisschop van Brugge. Vanuit zijn contacten met slachtoffers en daders van seksueel misbruik pleit hij ervoor om attenter te zijn voor allerlei vormen van klerikalisme.
Sofi Van Ussel
Directeur van IJD Jongerenpastoraal Vlaanderen en was spreker in de parlementaire Commissie belast met het onderzoek naar de aanpak van seksueel misbruik in de Kerk en daarbuiten.
Samedi 09:30 - 11:00
Table rondes
Jeunesse
Espace public
Culture
Durven getuigen: Hoe getuigen in je dagelijkse leven waar je bent?
Is getuigen en evangeliseren voor iedereen weggelegd? Hoe de moed en de ijver vinden voor evangelisatie, wanneer ik me niet zo op mijn gemak voel? Hoe mezelf blijven, trouw aan de missie, respectvol naar elke medemens? Hoe deden de eerste christenen aan succesvol evangeliseren? Leidt evangelisatie tot vormen van sociale vervolging en hoe gaan we daar mee om?
Sara Loobuyck
Moderator. Staat als leerkracht Nederlands voor anderstaligen in een niet- en andersgelovige wereld, die voor haar een verrijkende ervaring is en een dagelijkse uitnodiging om haar christen-zijn uit te dragen op de plaats waar zij geplant is.
Selina De Maeyer
Fulltime fotografe, heeft een diep verlangen om schoonheid in beeld te brengen. Ze streeft in haar fotografie naar gevoelsoverdracht, ontroering en betrokkenheid. Selina voelt zich verantwoordelijk om mensen bewust te maken van de schoonheid, die in alles verweven zit, als een teken van Gods liefde.
Pr. Wim Simons
Pastoor voor de kerkgemeenschap in Zonhoven en deelt met veel enthousiasme Gods Blijde Boodschap, ook via podcasts en zijn eigen streamkanaal.
Monseigneur Koen Vanhoutte
Hulpbisschop voor het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen en nam deel aan de synode over synodaliteit (oktober 2023, Rome).
Stacey Osei
Heeft haar geloof opnieuw ontdekt bij haar deelname aan de Wereldjongerendagen. Verder is zij een geëngageerde studente en schrijft zij als één van de Twaalf in Kerk & Leven.
Samedi 09:30 - 11:00
Table rondes
Famille
0-18 ans
Jeunesse
Opvoeden tot geloof vandaag: Kan het? Mag het?
Wat zijn de uitdagingen van deze tijd voor ouders, leerkrachten, catechisten en jeugdleiders? Hoe kinderen en jongeren bereiken die zoeken en uitzien naar het mooie, het goede en het ware? Hoe een goede geloofsopvoeding bevorderen? Wat is het belang van catechese en hoe kunnen catechisten, godsdienstleerkrachten, leiding, en ouders zich vormen om hun rol goed op te nemen? Mag het en kan het?
Peter Verbeiren
Moderator. Gehuwd met Catherine en heeft 4 kinderen. Hij is lid van de gemeenschap Emmanuel, godsdienstleerkracht in de 3de graad secundair in het Heilig Hart & College te Halle, waar hij ook actief is in catechese en een project heeft rond pelgrims (Halleluia). Hij is auteur van het boek “Meneer, hoe komt het dat u altijd zo gelukkig bent?” ;) … omdat het Evangelie verkondigen blij maakt!
Veerle Van den Steen
Moeder van 6 kinderen, staat in het onderwijs en samen met haar man is ze verantwoordelijk voor KISI Vlaanderen, een musicalvereniging die sinds 2012 met kinderen en jongeren Bijbelse musicals op de planken brengt.
Bart Willemen
Betrokken bij geloofscommunicatie op verschillende, elkaar verrijkende vlakken, met name als papa van 4, echtgenoot, deeltijds godsdienstleerkracht in het secundair onderwijs, stafmedewerker voor de catechese in bisdom Antwerpen, coördinator van het catechumenaat in bisdom Antwerpen en secretaris van de Interdiocesane Commissie voor Catechese.
Pr. Bart Paepen
Pastoor in de kathedraal van Antwerpen en wil als bisschoppelijk gedelegeerde voor evangelisatie en nieuwe media door verhalen te vertellen en daarvoor de juiste media te gebruiken een nieuwe taal ontwikkelen voor mensen die ver staan van Kerk en geloof.
Samedi 09:30 - 11:00
Table rondes
0-18 ans
Jeunesse
Quelle catéchèse pour la génération 2024?
Des enfants de moins en moins nombreux et de plus en plus étrangers au christianisme... Des parents absents et indifférents... Et pourtant, la soif de sens, l'intelligence, la recherche du beau, du bien, du vrai n'ont pas déserté le cœur des plus jeunes. Au contraire. Alors, comment vaincre la concurrence des écrans, du foot, de la danse, du judo ou des jeux vidéos ? Comment les inviter au catéchisme, les comprendre, s'adresser à eux? Comment les émerveiller à la beauté de l'Évangile?
Yves Thibaut de Maisières
Modérateur
Olivier Bonnewijn
Prêtre de la communauté de l'Emmanuel. Auteur de très nombreux ouvrages pour la jeunesse.
Agnès Charlemagne
Auteure et animatrice d’ateliers de catéchèse, inspirée de la pédagogie Montessori
Christine Jacquet
Catéchiste et membre du service de catéchèse du diocèse de Namur
Samedi 09:30 - 11:00
Table rondes
Enracinement spirituel
Se laisser évangéliser par la fragilité
Handicap, solitude, pauvreté... Qu'est-ce que la fragilité révèle de notre humanité? En quoi me rapproche-t-elle de Dieu? Par quoi fait-elle grandir notre compassion, notre empathie, notre humilité et, par là, notre témoignage?
Xavier Dijon SJ
Modérateur
Yves de Lespinay
Chrétien attentif aux signes du Seigneur
Thierry des Lauriers
Directeur de l’association Aux captifs, la libération, association qui rencontre et accompagne les personnes de la rue et les personnes prostituées
Adjoua de Liniers
Aumônier à l'hôpital de Senlis. Engagée dans la prière des frères, les tournées du coeur (visites aux prostituées), la prière des mères, la louange.
Samedi 09:30 - 11:00
Table rondes
Espace public
Société
Après le scandale des abus, comment parler au monde avec délicatesse?
Certains hommes d'Église ont causé tant de souffrances, et l'Église, durant longtemps, n'a pas pris en compte l'ampleur des dégâts. Elle est pourtant le "Corps du Christ" et, par elle, Dieu attire le monde. Quel regard porter sur l’institution et quelle parole transmettre : entre l’effroi, et l’amour et la confiance pour ce qu'elle est ? Comment en tant que laïc, puis-je encore évangéliser? Comment cette crise peut-elle devenir une occasion de conversion intérieure ? Comment l’Église peut-elle annoncer, aujourd’hui, la Bonne Nouvelle ?
Vincent Delcorps
Modérateur
Aymeric Christensen
Rédacteur en chef de l'hebdomadaire La Vie
Tommy Scholtes
Prêtre jésuite, porte-parole des évêques de Belgique
Brigitte de Mahieu
Épouse et mère de famille, engagée dans la paroisse de Court-Saint-Etienne et dans l'équipe de formation du diocèse de Malines-Bruxelles. S'exprimera à titre personnel.
Samedi 09:30 - 11:00
Table rondes
Enracinement spirituel
Espace public
Société
Être missionnaire? Oui, mais comment?
"N’ayez pas peur !" ne cesse de nous dire le Christ en nous envoyant en mission ! Mais comment trouver le courage et l’ardeur pour évangéliser, si je ne suis pas très à l'aise? Comment rester fidèle à qui je suis et m'y prendre avec justesse? Comment respecter l'autre et sa liberté?
Laurent Verpoorten
Modérateur
Monseigneur Luc Terlinden
Archevêque de Malines-Bruxelles
Patrick Gillard
Frère dominicain, aumônier des étudiants à Louvain-la-Neuve
Claire Rochette
Mariée et mère de 4 enfants. Engagée dans le mouvement Anuncio et l'organisation du Congrès Mission. Étudiante en théologie à l'Institut Catholique de Lille. Ma passion, c'est la mission.
Samedi 11:30
Liturgie/prière
Messe présidée par Mgr. Lode Aerts, évêque de Bruges
Samedi 13:00 - 19:00
Stand
Ouverture du village (stands)
Samedi 15:00
Artistique: "Quelle joie à l'heure des grands effondrements?"(FR)
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
Culture
Fiets mee rond de Bijbel! Hét Bijbels gezelschapsspel: Rondje Bijbel
Over het spel:
Spelenderwijs de Bijbel ontdekken terwijl je er rond fietst. Dat is de vrolijke kracht van Rondje Bijbel. Alles in dit spel draait letterlijk rond de Bijbel. Fiets rond de Bijbel en (her)ontdek een waaier aan inspirerende thema’s, verhalen en figuren. Deel wat jou raakt en doe opdrachten tegen de klok. Met een portie geluk en een vleugje geestkracht verover je misschien wel de gouden trui en help je jouw Bijbelse wielerploeg aan de overwinning.
Over de workshop:
Arne brengt de deelnemers in contact met een unieke, alternatieve werkvorm: een Bijbels gezelschapsspel. Hoe speel je het spel met jouw gezin, vrienden, klas of Bijbelgroep? Aan de hand van een instructievideo en deskundige tips & tricks zijn de deelnemers gewapend om met dit uniek spel aan de slag te gaan. Fiets jij met ons mee?
Arne Willems
Regiomanager Vlaanderen bij het Nederlands-Vlaams Bijbelgenootschap
Samedi 15:00
Atelier
Enracinement spirituel
Pourquoi et comment aller à la rencontre des personnes pour leur annoncer l’Évangile ?
Gabrielle Rochette de Lempdes
Guilhem Gastal
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
Média
Culture
Hoe evangeliseren via media? Godspot
Als we de Blijde Boodschap vreugdevol willen verkondigen, dan is het belangrijk om te weten hoe we mensen bereiken, welke taal we spreken en op welke plaats we hen tegemoet kunnen gaan. Evangeliseren via media: hoe doe je dat? waar let je op? Tips en tricks. www.godspot.be
Maaike Vermeulen
Bart Baekelandt
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
Jeunesse
Espace public
Hoe getuigen waar je bent!
Jozef Stoffels
Gehuwd, vader van 4 kinderen, lid van de Maria Kefas gemeenschap, organisator van het Art Of Faith festival en geëngageerd voor de jongerenwerking van Maria Kefas, waaronder Worship Alive, waarbij hij jongeren begeleidde in het kader van de wereldjongerendagen in Lissabon.
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
0-18 ans
Godly Play geeft je een taal om te spreken over geloof
Deze creatieve manier van vertellen wordt gebruikt in scholen, in de catechese en kindernevendiensten, in het gezin maar ook bij vorming van pastorale ploegen of op andere bezinningsmomenten. Sinds kort zijn vertellers gestart in woonzorgcentra, zelfs bij dementerende bewoners. Het is een vernieuwende, creatieve manier om parabels, bijbelverhalen en liturgische te verkennen. Godly Play prikkelt de goesting om met het bijbelverhaal aan de slag te gaan en woorden te geven aan je eigen geloof.
Mariette Dhondt
Ria Dereymaeker
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
Espace public
Société
Hoe een Sint-Lucas kring voor zorg professionals opstarten?
Ondanks haar technologische vooruitgang dreigt de geneeskunde verarmd te geraken omdat ze de 'liefde' is kwijtgeraakt. Jezus Christus leert ons hoe we ook voor de zieken moeten zorgen naar het voorbeeld van de Barmhartige Samaritaan. Om de schakel tussen christelijk engagement en medische praktijk levendig te houden komen katholieke zorg professionals regelmatig samen. Deze workshop kan je inspireren hoe in jouw regio een St Lucas kring op te starten.
Cathmed
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
0-18 ans
Famille
Liturgisch leven met kinderen
De heilige paus Johannes Paulus II zei ooit: "As the family goes, so goes the nation and so goes the whole world". Het gezin is de Kerk in het klein en heeft een cruciale rol in het doorgeven van het geloof. Evangelisatie in het gezin is een fundamentele hoeksteen voor de Kerk en voor de samenleving. In deze workshop bekijken we samen hoe we met onze kinderen op pad kunnen gaan in het geloof!
Kim Van den Zegel
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
Média
Culture
'The Chosen', de serie over het leven van Jezus
Deze indrukwekkende Amerikaanse serie van hoge kwaliteit over het leven van Jezus die in 156 landen door miljoenen mensen bekeken werd, laat zien hoe Jezus het leven van de mensen om hem heen verandert. en geeft zo de kijker de ruimte de vraag te stellen wat de relevantie van Jezus voor het leven van alledag is. De levensechte serie die goed de historische context laat zien, volgt het leven van Jezus en zijn volgelingen tijdens hun dagelijkse bezigheden, zoomt in op gewone mensen met banen en gezinnen, met conflicten en met financiële problemen. De serie blijft in de verhaallijn trouw aan de evangeliën, maar bevat ook verhaallijnen en personages die niet in de Bijbel voorkomen.
Jan Maes
Historicus, godsdienstleerkracht met 37 jaar ervaring in 2e en 3e graad ASO, TSO en BSO, gewezen directeur van het Joodse Tachkemoni-atheneum, gids in het Holocaustmuseum Kazerne Dossin, holocaustonderzoeker, doctorandus in de religiestudie, en auteur van De ster en het kruis. De Gereformeerde Jodenzending in Antwerpen en Brussel (1931-1948).
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
Paroisse
Comment vivre la communion fraternelle, la participation et la mission au sein de pèlerinages paroissiaux ?
Marie et Marc Sohet
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
0-18 ans
"Viens, suis-moi!", l'éveil à la foi pour les 5 ans et plus
Elisabeth Vercruysse
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
0-18 ans
Partir des réponses des jeunes pour faire goûter la joie de l’Évangile en milieu scolaire
Alexandra Boux
Julie Messen
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
Paroisse
Et si l'Adoration était le fondement et le moteur d'une paroisse en conversion ?
Christine et Denis Dayez
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
Société
Evangéliser via les réseaux sociaux : trucs et astuces
Thomas Remy
Modérateur
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
Paroisse
Comment organiser une procession ?
Soline du Chastel de Looz
Valérie Dumerin
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
Paroisse
Les cellules paroissiales d'évangélisation : un bon modèle pour déployer nos paroisses
Pierre Merlin
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
0-18 ans
Le théâtre de marionnettes, un outil au service de la Parole de Dieu
Marie-Pierre Colard
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
Paroisse
La liturgie et la fraternité, deux ferments magnifiques pour redynamiser sa paroisse
Abbé Cédric Claessens
Nathalie Beurrier
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
0-18 ans
Et votre Pizza KT, chers jeunes ados, vous la prendrez Parma ou Margherita?
Jean-François Coppieters
Sœur Nathalie Champ
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
Enracinement spirituel
Le Sacré-Coeur de Jésus plus que jamais pour aujourd’hui
Abbé Edouard Marot
Alicia Beauvisage
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
Culture
Mon église de pierre : un trésor pour la foi des paroissiens
Marie-Elizabeth van Rijckevorsel
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
Enracinement spirituel
Apprendre l’Évangile par le cœur (pour les adultes)
Aurélie Paul
Christophe Doat
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
Espace public
Rejoindre la quête de sens des jeunes grâce aux films
Abbé Jean-Luc Maroy
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
0-18 ans
Les enfants adorateurs : quand les plus jeunes plongent dans un coeur à coeur avec Jésus
Daphné Dembour
Caroline van Kerchoven
Samedi 15:00 - 16:00
Atelier
Famille
Accompagner la fragilité en fin de vie
Joëlle Hennemanne
Mère Régine
Supérieure des Petites Sœurs des Pauvres
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Famille
Samen op stap in dialoog en uitwisseling met jonge koppels - Tandem project
Traject van 2 jaar voor 4 à 5 jonge koppels; bespreking tijdens de maandelijkse bijeenkomst van een 20-tal zeer concrete thema’s. Methode: tijd van dialoog en reflectie in je relatie, oefen de huwelijks dialoog om waarden, verwachtingen en behoeften te verdiepen. Begeleid door een ervaren echtpaar en een priester of diaken. Profiel van de jonge koppels: verlangend naar duurzame liefde, christen of niet, getrouwd of niet.
Catherine & Thierry Inghels
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Espace public
Enracinement spirituel
De zaden vinden die in de harten van mensen verborgen liggen
De zustergemeenschap De Zaden van het Woord zullen hun manier van evangeliseren en catechese in scholen en parochies delen. Dit op een zeer praktische en artistieke manier die helpt om de zaden die in harten van mensen verborgen liggen te doen groeien. Deze workshop is als deel van het geloofsopvoeding traject.
Gemeenschap Zaden van het Woord
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Famille
0-18 ans
Geloof doorgeven in het gezin
Onze kinderen opvoeden in het geloof is een fundamentele plicht (maar ook vreugde!) als ouder. Hoe pak ik dit aan? Welke boeken en andere materialen kan ik gebruiken? In deze workshop bespreken we op een praktische manier enkele belangrijke aspecten aan de geloofsopvoeding: leren bidden, catechese thuis, het voorbeeld van de heiligen, opvoeding in deugden. Meer info over Linde en haar gezin vind je op haar blog: www.onsthuis.org
Linde Wouters
Samedi 16:00
Atelier
0-18 ans
A la découverte des ateliers spirituels : "T'es où?" pour enfants, adolescents et jeunes (8-30 ans) et adultes
Agnès Charlemagne
Auteure et animatrice d’ateliers de catéchèse, inspirée de la pédagogie Montessori
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Famille
Made for Love, op weg met koppels vandaag
Hoe kunnen we met koppels op weg gaan ... verloofd, gehuwd, samenwonend ... in de situatie waarin ze zich vandaag bevinden? In de drukte van elke dag is het niet evident om tijd te maken voor je relatie. We gaan dan ook dieper in op communicatie, eenheid van leven, seksualiteit, vergeving. En kunnen we hen iets over God vertellen en wat dat kan betekenen voor hun leven en hun relatie met elkaar?
Dries & Mireille De Cock
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Espace public
2 aan 2 zond Hij hen - Katholieke Charismatische vernieuwing
Marc Meirsman
Zr. Theresia
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Jeunesse
Sycamore: praten en delen over geloof
Sycamore is een cursus over het katholieke geloof en waarom dit relevant is voor ons leven nu. Er is ruimte om andere mensen te ontmoeten, ideeën uit te wisselen en over zaken na te denken die er echt toe doen. In 2023 lanceerden we Sycamore in Leuven voor studenten en jonge professionals. Elke 2-3 weken komen we met een dertigtal mensen samen rond 6 tafels om te discussiëren over de onderwerpen die aan bod komen in de inleidingsvideo’s van hoge kwaliteit. Het delen van een goede maaltijd en van onze gedachten over het geloof en hoe we het dagelijks beleven, leidt onze bijeenkomsten tot momenten van reflectie, leren en vreugde. Enkele van de thema’s zijn: Op zoek naar geluk – Het bestaan van God – Het geschenk van het geloof – De sociale leer van de Kerk – De heilige Eucharistie – Maria en de hoop op de hemel …
Wouter Vandenhove
Jacco
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Enracinement spirituel
Begeleide zelfstudie katholiek geloof
We komen vaak in situaties waarin we van ons geloof kunnen of willen getuigen. Maar hoe kan dat als je het niet kunt verwoorden? De Catechismus helpt ons het geloof te verdiepen. Het is weliswaar een zeer omvangrijk naslagwerk. In deze workshop stellen wij een zelfstudie-cursus voor die oorspronkelijk werd gemaakt voor de Missionarissen van Liefde (H. Moeder Teresa). Op eigen tempo leer je de basis van ons katholiek geloof. Na iedere les wordt jouw kennis uitgedaagd met een aantal meerkeuzevragen. Die kan je via e-mail inzenden ter correctie. De antwoorden kunnen nadien worden besproken in kleine groepen die samenkomen met begeleiding. We mochten al vaak horen dat deze cursus bron is van grote vreugde.
Jean Bosch
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Société
Des paroisses sur le chemin de la conversion écologique
Christophe Renders
Victor Ntacorigira
Valérie Grégoire
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Espace public
Vivre la série The Chosen avec les jeunes ados
Joséphine de Baudonière
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Culture
La Rencontre autour de la pastorale du tourisme
Hadeweij De Quaasteniet
Julien Thiry
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
0-18 ans
Prière Pyjama : l'éveil à la foi pour les tout-petits
Alix de Truchis
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
0-18 ans
Oser la joie de l’Évangile dans un contexte multiconvictionnel : des outils et des pistes
Béatrice Sépulchre
Marie Hubermont
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
0-18 ans
Poser sa voix, est-ce que cela nous aide à devenir sujet dans la foi ?
Geneviève Frasselle
Martial Host
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Paroisse
Comment imaginer, construire et offrir un beau Kit de l'Avent et de Carême pour sa paroisse ?
Astrid Sergent
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
0-18 ans
Comment animer une belle pastorale scolaire et célébrer avec les élèves
Abbé Emmanuel de Ruyver
Céline Goffin
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Société
Audace et lucidité dans notre rencontre des musulmans
Père Henry Fautrad
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Jeunesse
Quand des jeunes montent des veillées de louanges et d'adoration pour tous
Abbé Christophe Cossement
Manuela Assamoi
Valentina Songui
Zélia Maton
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Enracinement spirituel
Mess'AJE : comment donner des clés pour comprendre les deux Testaments
Brigitte Dehin
Michel Uytendaele
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Enracinement spirituel
Le Sacré-Coeur de Jésus plus que jamais pour aujourd’hui
Abbé Edouard Marot
Alicia Beauvisage
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Culture
L'art: un chemin essentiel vers le sacré
Marie-Elizabeth van Rijckevorsel
Samedi 16:00 - 16:00
Atelier
Famille
Comment impliquer les parents dans le chemin de foi de leurs enfants ?
Abbé Damien Desquesnes
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
0-18 ans
Comment faire de nos enfants des explorateurs du Royaume de Dieu ? La catéchèse Montessori du Bon Berger
Marie Rottier
Marie Harvey
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
0-18 ans
Godly Play: la Bible de manière ludique pour les enfants
Dominique Coerten
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
0-18 ans
Apprendre l’Évangile par le cœur (pour les 0-18)
Thomas Kay
Aurélie Paul
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Espace public
Chanter Noël sur les parvis
Bernard de la Croix
Martin Galloy
Célin Marignane
Samedi 16:00 - 17:00
Atelier
Société
Redécouvrir la mission par la charité auprès des plus fragiles
Thierry des Lauriers
Directeur de l’association Aux captifs, la libération, association qui rencontre et accompagne les personnes de la rue et les personnes prostituées
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Espace public
Société
Lazare (Lazarus): Een goed leven en betere toekomst schenken aan mensen in moeilijkheden en jezelf door simpelweg met elkaar samen te wonen als een familie
Lazare is een samenlevingsproject tussen young professionals en mensen die op straat gewoond hebben. De bedoeling van het project "Lazare" is om simpelweg samen te wonen als een familie. Het project laat de inwonenden toe om de essentiële zaken van het leven te beleven en te groeien als mens: Vriendschappen creëeren, samen delen, elkaar helpen, verantwoordelijk opnemen, samen lachen, samen eten, op weekend gaan, naar elkaar luisteren, leren communiceren, elkaar vergeven, zelfvertrouwen winnen, elkaar leren appreciëren, etc…
David Van Raes
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Enracinement spirituel
(Her)ontdek het sacrament van boete en verzoening
Voor de oudere generatie katholieken is de biecht vaak iets uit het verleden. Voor hen is het een sacrament om te herontdekken. Voor de jongere generatie is het nieuw en onbekend, mysterieus misschien. Hoe kan ik me voorbereiden op een biechtgesprek? Wat moet ik zeggen? Vergeeft God me alles? Kom luisteren en wie weet - hopelijk - ontdek je de vreugde om door dit sacrament vergeving te ervaren.
Pr. Filip Hacour
Samedi 17:00
Atelier
Enracinement spirituel
Pourquoi et comment aller à la rencontre des personnes pour leur annoncer l’Évangile ?
Gabrielle Rochette de Lempdes
Guilhem Gastal
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Enracinement spirituel
Espace public
Dialoog, weg naar vrede
Hoe kunnen we mensen bereiken die ver van God af staan en met hen samenwerken voor een wereld van vrede? Het project Dialogue4All komt voort uit de Focolarebeweging en wil met jongeren op weg gaan naar een wereld van broederlijkheid en vrede. Onze uitdaging: plaatsen van dialoog te creëren waar we in de diversiteit van ieders inbreng ruimte vinden om onze eigen ervaring met God en onze persoonlijke missie te delen.
Ton Jongstra
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
0-18 ans
Jeunesse
FORUM geloofsopvoeding
Peter Verbeiren
Gehuwd met Catherine en heeft 4 kinderen. Hij is lid van de gemeenschap Emmanuel, godsdienstleerkracht in de 3de graad secundair in het Heilig Hart & College te Halle, waar hij ook actief is in catechese en een project heeft rond pelgrims (Halleluia). Hij is auteur van het boek “Meneer, hoe komt het dat u altijd zo gelukkig bent?” ;) … omdat het Evangelie verkondigen blij maakt!
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Société
Espace public
Fazenda da Esperança - Boerderij van de Hoop
Wij proberen mensen te helpen die ontspoorde, en juist deze mensen willen we terug laten geloven in hun zelf doormiddel van het geloof ,werk en gemeenschap .....om zo weer hoopvolle mensen te worden zodat ze de hoop kunnen en willen verder geven
Jan Cosemans
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Culture
Société
Als koppel op missie naar het onbekende Oost-Timor met Fidesco
Tim en Charlotte zijn net terug uit anderhalf jaar humanitaire missie in Oost-Timor met Fidesco. Ze delen graag hun ervaring en uitdagingen waarmee ze in het bergdorp Letefoho aan de slag gingen op een middelbare school. Wat nemen ze mee uit dit avontuur en hoe deed dit hen groeien als koppel? Kom hier meer over te weten tijdens de workshop en ontdek de organisatie Fidesco die dit mogelijk maakte.
Charlotte Inghels
Tim Gistelinck
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Enracinement spirituel
Lancer une école de prière dans ma paroisse: mission impossible?
Gabrielle Balu
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Famille
Comment toucher les cœurs lors de la préparation au mariage ?
Christophe de Hemptinne
Gabrielle et Paul Giraud
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Société
Regards et engagements chrétiens vis-à-vis des personnes migrantes et sans papiers
Frédéric Rottier
Marie Reynaud
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Paroisse
La méthode synodale est aussi un tremplin magnifique pour l'évangélisation
Père Stefano Conotter
Nathalie Beurrier
Chantal van der Plancke
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Société
Habitat groupé chrétien : témoignage au cœur du monde ?
François Crabbé
Quentin Triest
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Famille
Cheminer à deux, dans le dialogue, en échange avec d'autres jeunes couples
Catherine & Thierry Inghels
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Société
Comment développer ses talents artistiques au service de l'annonce de l'Evangile ?
Nyioni Uwamahoro
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Société
Audace et lucidité dans notre rencontre des musulmans
Père Henry Fautrad
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Société
Le dialogue comme chemin vers la paix
Claire Hebbelinck
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Média
Tourner/monter une vidéo avec son smartphone comme un pro !
Emilien Vandenbussche
Baptiste Butruille
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Société
Évangéliser les "périphéries", est-ce vraiment possible ?
Claude Callens
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Enracinement spirituel
La Parole de Dieu autour de la table, à la portée de tous
Abbé Henri Bastin
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Espace public
Life Ride Saint Médard : sport, foi et aventure!
Abbé Alexandre Wallemacq
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Culture
L'inspiration artistique : une Annonciation ?
Marie-Elizabeth van Rijckevorsel
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Société
Comment être un canal de l'amour du Christ auprès des personnes fragilisées par le handicap, la maladie, l'âge ?
Marie Lhoest
Delphine Milis
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
Paroisse
Et si on lançait des fraternités missionnaires dans notre paroisse ?
Père Matthieu Bobin
Georges Bouchez
Samedi 17:00 - 18:00
Atelier
0-18 ans
Godly Play : la Bible de manière ludique pour les enfants
Dominique Coerten
Laurence Labis
Marc Walravens
Samedi 20:30
Liturgie/prière
Veillée "Dieu aime et envoie"
Veillée d’adoration et d’évangelisation
Samedi 20:30
Liturgie/prière
Veillée "Heureux qui s'abandonne à Toi"
Prière méditative dans l'esprit de Taizé
Samedi 20:30
Liturgie/prière
Veillée "Dieu agit"
Venez découvrir l’action de l’Esprit Saint dans votre vie !
Dimanche 09:30 - 14:00
Stand
Ouverture du village (stands)
Dimanche 09:30 - 11:00
Table rondes
Charisme
Espace public
Société
Culture
Een licht voor de wereld: Wat zijn tekenen van hoop vandaag, voor de Kerk van morgen?
Wat zijn tekenen van hoop in deze woelige tijden? Is dit de eerste crisis in de Kerk of zijn er nog andere in de loop van de geschiedenis? Wat zijn de gevolgen van deze crisis voor de Kerk van vandaag? Hoe kan onze relatie evolueren en hoe kan de Kerk van Christus een licht zijn voor de wereld van vandaag?
Sam Geleyn
Moderator. Ziet zijn geloofspad tot op vandaag gezegend door heel wat verschillende bewegingen en initiatieven binnen de brede Kerk, stuk voor stuk sterke bronnen van genade en tekenen van hoop voor de Kerk van morgen: de Europascouts, de charismatische gemeenschappen Jeruzalem & Emmanuel, Nightfever Leuven, de internationale parochie van Sint-Kwinten... Ze hebben hem gevormd tot wie hij nu is: een trotse echtgenoot en vader van 5.
Dr. Rick van Lier
Nederlands-Canadese theoloog, lid van de Gemeenschap Chemin Neuf (Antwerpen) en wetenschappelijke coördinator van het EcclesiaLab | Onderzoekslaboratorium voor innovatie in de Kerk (UCLouvain-la-Neuve).
Geert De Cubber
Diaken Bisdom Gent. Leerde tijdens de Wereldjongerendagen in Lissabon en de bisschoppensynode in Rome een bruisende wereldkerk kennen. Beide evenementen vindt hij een gigantisch teken van hoop voor een gekwetste wereld.
Jozef Stoffels
Gehuwd, vader van 4 kinderen, lid van de Maria Kefas gemeenschap, organisator van het Art Of Faith festival en geëngageerd voor de jongerenwerking van Maria Kefas, waaronder Worship Alive, waarbij hij jongeren begeleidde in het kader van de wereldjongerendagen in Lissabon.
Lieve Wouters
Maakt al ruim 20 jaar inspirerende en verbindende content voor Kerk & Leven en Kerknet. Op de synode over synodaliteit was ze als verslaggever aanwezig in Praag en Rome in 2023, 'een heel verrijkende ervaring'.
Rafaël Verbiest
Zet zich als prille ouder graag in om de krachtige basis van het geloof door te geven aan jonge mensen door zich te engageren en actief deel te nemen aan initiatieven zoals Nightfever, KISI en de Wereldjongerendagen.
Dimanche 09:30 - 11:00
Table rondes
Enracinement spirituel
Jeunesse
Espace public
Redenen tot geloof: Geworteld in het geloof om te kunnen evangeliseren
Hoe kunnen we in dialoog gaan met hen die wegens bepaalde redenen de deur met God of de Kerk gesloten houden? Hoe kunnen we mensen met interesse en met vragen leiden tot de kern van het geloof? Hoe kunnen we Gods bestaan verklaren? Kunnen we zeker zijn dat er leven is na de dood ? Waarom is Christus een redder? Geloofsverdediging in een geseculariseerde wereld.
Mark Libaers
Moderator. Gewezen hoofdofficier piloot, militair hoogleraar en stafofficier bij de WEU (West Europese Unie) en de NAVO. Vandaag is hij voorzitter van Fidesco België en lid van de Emmanuel Gemeenschap. Mark is gehuwd en heeft 2 kinderen en 4 kleinkinderen.
Pr. Michel Esparza
Geneesheer en doctor in de Wijsbegeerte en auteur van verschillende boeken. Hij gaf een reeks bij Radio Maria over “Redenen om te geloven”.
Niko Schonebaum
Sinds 34 jaar op deze aarde en sinds 12 jaar in de leer bij de grote meesters uit de christelijke intellectuele traditie, vooral Sint Thomas, John Henry Newman en Joseph Ratzinger. Sinds 8 jaar tracht hij de wijze waarop zij het geloof met de rede overdachten door te geven aan anderen.
Hans Geybels
Historicus en theoloog, komt als docent in contact met veel adolescenten, waarvan velen op zoek zijn naar redenen om te geloven. Het is voor hem een voorrecht om hen daarbij te begeleiden.
Elisabeth Wouters
Studente in het laatste jaar van de Advanced Research Master in Theologie en Religiewetenschappen, met een specialisatie in Bijbelwetenschappen aan de KU Leuven. Volgend jaar begint ze aan haar doctoraat in de Bijbelwetenschappen.
Antoine Leclef
Gewezen troepleider bij de Europascouts, waar geloofsopvoeding centraal staat. Hij is geboeid in hoe hij jongeren en mensen in zijn naaste omgeving kan ondersteunen in hun zoektocht naar redenen tot geloof.
Dimanche 09:30 - 11:00
Table rondes
Paroisse
Espace public
Société
Culture
Van onderhoud naar bloei: Hoe bouwen aan een levende missionaire geloofsgemeenschap?
Hoe maken we onze parochie of geloofsgemeenschap levend? Hoe belangrijk is het om missionair te zijn? Wat is het belang van catechese voor volwassen christenen? Wat zijn de kenmerken van een levende missionaire geloofsgemeenschap en hoe zetten we deze om in de praktijk?
Tony Laureys
Moderator. Kent gemeenschapsopbouw in al zijn vormen als een rode draad in zijn leven. Als echtgenoot, vader van vier en grootvader van zes; als verantwoordelijke voor een charismatische verbondsgemeenschap Jerusalem; als coördinator voor een groep gemeenschappen in Europa en het Midden-Oosten; als teamlid van Charis Internationaal; en als lid van de zoneploeg Halle waar hij domeinverantwoordelijke evangelisatie is.
Patrick Vandeputte
Vertegenwoordigt de Missionaire Parochie, een beweging in Vlaanderen en Nederland die handvaten biedt voor parochies om te groeien naar een missionaire gemeenschap.
Ilse Spiloes
Aanspreekpunt voor katholiek Alpha Vlaanderen en dit vanuit de Clemenspoort in Gent, waar de Redemptoristen, samen met partners in de missie, bouwen aan een onthalende gemeenschap van missionaire leerlingen.
Pr. Orlando García
Priester te Gent, voelt zich geroepen om een missionaris onder missionarissen te zijn.
Hans Mannaerts
Sinds 2019 begeleider gemeenschapsopbouw voor geloofsgemeenschappen en pastorale zones in de Pastorale Regio Halle (Pajottenland en Zennevallei), onderdeel van het vicariaat Vlaams-Brabant en Mechelen in het Aartsbisdom. In die rol is hij organisatiecoach voor pastores en vrijwilligers, die zoeken naar manieren om toekomstbestendig kerk te vormen.
Dimanche 09:30 - 11:00
Table rondes
Enracinement spirituel
Pourquoi nous aimons tant l'Église!
Institution lourdingue, vieillotte, moralisatrice, incohérente, pleine de scandales, cléricale, ennuyeuse, sans vocation, inadaptée au monde, en décalage constant, inutile pour grandir librement dans la foi... Les termes péjoratifs sont nombreux, l'indifférence est presque généralisée envers l'Église.. Et pourtant, nous ne pouvons nous passer d'elle, elle nous aide à progresser, nous l'aimons au-delà de tout. Voici pourquoi! Voici notre cri du cœur!
Ludovic Goffinet
Modérateur
Martin Van Breusegem
Jeune séminariste à Namur. Membre de la communauté de l'Emmanuel
Monka Bo-Boliko
Épouse et maman de trois filles. Habitante du Béguinage de la Viale Europe à Ixelles. Employée dans une Maison médicale.
Sibylle de Malet
Jeune professionnelle. Sibylle a développé durant 8 ans les colocations solidaires entre jeunes et sans-abri Lazare dans différents pays, dont la Belgique.
Dimanche 09:30 - 11:00
Table rondes
Paroisse
Nous sommes (quasi) seuls dans notre paroisse. Que pouvons-nous faire?
"Toutes ces initiatives d'Église sont bien belles, mais nous ne sommes que deux, trois, parfois quatre dans notre paroisse. Et notre curé a 14 clochers... Alors que faire? Par où commencer?"
Thomas Remy
Modérateur
Didier Kabutuka
Docteur en théologie, curé de la Paroisse de Perbais et doyen de Walhain dans le Brabant wallon
Arnaud-Join Lambert
Professeur de théologie à l'UCLouvain, fondateur du laboratoire d'innovation ecclésiale Ecclesialab
Stephanie Khuat Duy
Épouse de Bruno, maman de 2 petits garçons et éducatrice spécialisé de formation. Soucieuse de partager autour de la foi. Originaire de Sprimont.
Dimanche 09:30 - 11:00
Table rondes
0-18 ans
Famille
Jeunesse
Transmettre la foi aux ados. Mission impossible?
Tout évolue très rapidement: les ados de 2024 ne sont plus ceux de 2019. Les réseaux sociaux, les écrans, les questions liées au genre bouleversent leurs points de vue, leur appréhension du monde. Et pourtant, la soif de spiritualité ne leur est pas étrangère. En famille, à l'école, au scoutisme, comment les écouter, les comprendre, s'adresser à eux, leur parler de Dieu?
Armelle Delmelle
Modératrice
Victor
auteur de la chaîne « le catho de service » sur Instagram, Youtube, TikTok.
Soeur Valentine
Salésienne, éducatrice auprès des jeunes
Nelson et Isabel Gonzalez
Nelson, est domoticien americo/dominicain et Isabel architecte d’intérieur franco/espagnole. Ils sont parents de 3 filles de 17 ans à 1 an. Ils prennent en charge les jeunes de la « post confirmation » tous les vendredis et abordent avec eux les thèmes de l’adolescence à la lumière de la Parole de Dieu.
Dimanche 09:30 - 11:00
Table rondes
Espace public
Société
Développement personnel, yoga, méditation.... A-t-on encore vraiment besoin de Dieu?
L'application de méditation Petit BamBou est une des applications les plus téléchargées au monde. "Après 15 000 ans de rupture, nous sommes en train de renouer avec une écospiritualité", se l'écrivain français Frédéric Lenoir. Que cela dit-il de la soif de sens de nos contemporains? Comment les rejoindre dans cette quête? Qu'est-ce que Dieu peut leur apporter de "plus"? Et comment le leur dire?
Angélique Tasiaux
Modératrice
François Mathijsen
Docteur en psychologie, spécialisé dans les croyances et les expériences paranormales chez les jeunes
Soeur Marie-Jean Noville
Licenciée en Philologie classique et en Sciences Religieuses, Soeur Marie-Jean est entrée en 2001 au Monastère des Bénédictines d’Hurtebise à l’orée de la forêt de Saint-Hubert. Elle y a notamment pour mission l’accompagnement spirituel. Intéressée grandement par l'évolution du monde, ses défis et espérances, elle trouve un ressourcement singulier dans la nature, les lectures, l’amitié et la calligraphie.
Sophie Izoard-Allaux
Docteure en théologie et juriste, Maitre de conférences à l’Université Catholique de Lille, titulaire de la Chaire Jean Rodhain
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Enracinement spirituel
Lectio Divina
Pr Eric Aelvoet
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Enracinement spirituel
Charisme
Waar ligt jouw schat? Een gelaagde aanpak om jouw persoonlijke levensmissie te ontdekken en te beleven.
Accende (Stijn Dieusaert)
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Société
Espace public
Naar een nieuw uittochtverhaal? Een Ecokerk-activiteit rond integrale ecologie voor jongeren (16+) en volwassenen
We nemen het Bijbelse Uittochtverhaal als startpunt, en vragen ons af of we niet opnieuw zo’n uittocht nodig hebben om te ontsnappen aan het land van crisis en onheil, met zijn stervende ecosystemen, klimaatrampen en uitstervende soorten.Wat ervaren we vandaag als Egypte, Farao, de Woestijn? Is het Beloofde Land nog te bereiken en wat kunnen wij hiervoor doen? Tijdens de activiteit komen we ook terecht bij Laudato Si’, de spraakmakende encycliek van Paus Franciscus uit 2015. Wetenschappelijke inzichten vormen het startpunt voor een hartstochtelijkpleidooi voor verandering. Voor de paus vormen de vraagstukken, verbonden met ecologie, gerechtigheid en vrede één geheel. Een ‘integrale ecologie’ is de sleutel om ze aan te pakken. 7 Laudato Si’-doelen reiken handvaten aan om te werken aan deze integrale ecologie.
Cleo Rosseneu
Dimanche 11:10
Atelier
Enracinement spirituel
Découvrir l'évangélisation de rue avec la Légion de Marie
Joséphine Mukeshimana
François Brochier
Christine le Fevere de ten Hove
Dimanche 11:10
Atelier
Enracinement spirituel
La SEPAC (Semaine de Prière Accompagnée) : une vraie retraite spirituelle à vivre au cœur de mon quotidien
Caroline van Kerchoven
Caroline Vital
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Enracinement spirituel
Pourquoi et comment témoigner auprès des non-croyants ?
Sylvaine Omatoko
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Enracinement spirituel
Introspectie door een blik op Gods' schepping
Balancerend tussen een woordje uitleg en zelf aan de slag gaan met een plantje, proberen we in deze ontmoeting tot een iets beter begrip van Gods' licht in ons te komen. De natuur is een teken van Gods' onvoorwaardelijke liefde voor ons en biedt een oneindig aantal handvaten om Zijn licht beter te kunnen volgen. Neem gerust pen en papier mee om je reflecties wat op neer te pennen.
Reimond Ngaikpu
IJD
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Enracinement spirituel
Onderscheiden: hoe doe je dat? Ignatiaanse wijsheid voor betere keuzes
Pr Walter Ceyssens SJ
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Société
Verbondenheid met de wereldkerk als bron van ons missionaire leven (Kerk in Nood)
Zoals Paulus in zijn tweede brief aan de Korintiërs zegt, wat ons drijft, is de liefde van Christus. Het is de liefde van Christus die ons beweegt om het Evangelie te verkondigen. Het is diezelfde liefde van Christus die ons beweegt om onze broeders en zusters in nood over de hele wereld te helpen. Kerk in Nood staat ten dienste van de universele Kerk, met duizenden pastorale projecten in ongeveer 140 landen. "Wat je voor de minste van Mijn broeders hebt gedaan, heb je voor Mij gedaan." De diepe verbondenheid met de wereldkerk maakt dat het lijden van andere christenen mij niet onberoerd kan laten. De hoop die zij belijden door te volharden in hun geloof en hun uitdagingen is precies de hoop die wij nodig hebben om te volharden in het verspreiden van het Evangelie. “Kom en zie” hoe onze hulporganisatie Kerk in Nood haar missionaire zending waar maakt en hoe jij je samen met ons kunt inzetten voor wereld en missie in onze wereldwijde geloofsgemeenschap.
Paul Jordan
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Enracinement spirituel
Aanbidding, bron van Evangelisatie. Hoe aanbidding aanreiken en begeleiden?
Een gemeenschap die aanbidt zal vruchten dragen. In de stilte van de aanbidding groeit onze relatie met Jezus, en ook ons verlangen anderen tot bij Hem te brengen. Op welke manier en met welke middelen kunnen we gelovigen inleiden en begeleiden in deze gebedsvorm?
Claudine Gunzburg
Venite Adoremus
Marie-Agnès Misonne
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Enracinement spirituel
Prière et adoration
Claire Gilles
Nathalie Meyers
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Société
Laudato si' : une encyclique de relations au service de la mission ?
David Abeels
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Enracinement spirituel
Comment discerner ma vocation ? un séminariste et un jeune couple répondent à vos questions
Calixte et Hugues Bocquet
Pierre-Yves Delfanne
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Enracinement spirituel
Les EVO : des exercices spirituels dans la vie ordinaire
Père Benoît Willemaers
Père Gilles Barbe
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Jeunesse
Comment laisser une place au Christ pendant ses études ?
Père Philippe Berrached
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Enracinement spirituel
Prendre goût à la parole de Dieu par la force d'un texte ou la splendeur d'une oeuvre d'art
Bénédicte De Clercq
Marie Costa
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Enracinement spirituel
Enraciner la mission dans l'oraison et un profond coeur à coeur avec Jésus
Marie Pauliat
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Paroisse
Redécouvrir la puissance de la prière des frères : un service à proposer en paroisse
Dominique Zeegers
Diane Jonet
Dimanche 11:10 - 12:00
Atelier
Média
#Évangile : maîtriser les réseaux sociaux pour répandre la Bonne Nouvelle
Victor
auteur de la chaîne « le catho de service » sur Instagram, Youtube, TikTok.
Dimanche 11:30 - 13:00
Déjeuner
Dimanche 13:15 - 14:05
Atelier
Enracinement spirituel
Lectio Divina
Pr Eric Aelvoet
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Enracinement spirituel
Pourquoi et comment témoigner auprès des non-croyants ?
Sylvaine Omatoko
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Enracinement spirituel
Introspectie door een blik op Gods' schepping
Balancerend tussen een woordje uitleg en zelf aan de slag gaan met een plantje, proberen we in deze ontmoeting tot een iets beter begrip van Gods' licht in ons te komen. De natuur is een teken van Gods' onvoorwaardelijke liefde voor ons en biedt een oneindig aantal handvaten om Zijn licht beter te kunnen volgen. Neem gerust pen en papier mee om je reflecties wat op neer te pennen.
Reimond Ngaikpu
IJD
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Enracinement spirituel
Koers helpen houden in troebele tijden. Geestelijke begeleiding vanuit Ignatiaans perspectief.
Pr Walter Ceyssens SJ
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Famille
Mannen, wordt wakker! Workshop over man zijn in Kerk en samenleving.
Jeroen Alting von Geusau
KingsMen
Christian Stiernon
KingsMen
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Paroisse
Alpha: een hulpmiddel dat werkt?
De Alpha-cursus wordt gezien als een hulpmiddel om een parochie te laten groeien van onderhoud naar bloei. Werkt het? Ilse Spiloes en teamleden van Clemenspoort (Gent) delen hun ervaringen alsook concrete tips om mee aan de slag te gaan.
Ives De Mey
Alpha Clemenspoort
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Enracinement spirituel
Bij de meesters in de leer
We zullen ontdekken hoe men samen een tekst kan lezen van een van de meesters uit de christelijke intellectuele traditie (Augustinus, Thomas van Aquino, Joseph Ratzinger, etc.), en wel op zo'n wijze dat men door middel van een gesprek over de tekst aan het denken wordt gezet over de redelijke gronden voor ons geloof.
Niko Schonebaum
Sinds 34 jaar op deze aarde en sinds 12 jaar in de leer bij de grote meesters uit de christelijke intellectuele traditie, vooral Sint Thomas, John Henry Newman en Joseph Ratzinger. Sinds 8 jaar tracht hij de wijze waarop zij het geloof met de rede overdachten door te geven aan anderen.
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Enracinement spirituel
Samen onderscheiden waar God onze missie stuurt
Hoe komen we tot gedragen beslissingen over onze gezamenlijke missionaire opdracht? En hoe weten we of onze menselijke consensus overeenstemt met de wil van God? Deze workshop biedt handvaten om samen de leiding van de H. Geest concreet te onderscheiden.
Patrick Vandeputte
Vertegenwoordigt de Missionaire Parochie, een beweging in Vlaanderen en Nederland die handvaten biedt voor parochies om te groeien naar een missionaire gemeenschap.
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Société
La solidarité avec l'Eglise mondiale, source de vie missionnaire (AED)
Paul Jordan
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Enracinement spirituel
La puissance de l'intercession dans Sa Présence
Elisabeth Muller
Brigitte Vandenschrieck
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Enracinement spirituel
L'Adoration : puiser à la source pour témoigner de Lui. Comment la mettre en place et la soutenir ?
Marie-Agnès Misonne
Claudine Gunzburg
Venite Adoremus
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Enracinement spirituel
Qu'est-ce que je veux ? Et qu'est-ce que Dieu veut ? Comment discerner dans la mission ?
Père Perrin Lefebvre
Sœur Lorella Cerutti
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Société
"Des Arbres qui marchent " - L’écologie intégrale, un chemin de témoignage chrétien et de conversion spirituelle
Pierre-Paul Renders
Victor Ntacorigira
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Enracinement spirituel
Comment renouveler la grâce de mon baptême et laisser vivre en moi l’Esprit Saint
Claire et Bernard Woronoff
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Enracinement spirituel
Une école d'oraison pour la conversion missionnaire (selon la méthode d'Henri Caffarel)
Père Stefano Conotter
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Paroisse
Poussez la porte, passez la tête le temps d'une messe : découvrez le dimanche des curieux !
Yves de Beauregard
Jean-François Coppieters
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Paroisse
Comment créer une fraternité de couples dans ma paroisse ?
Claire-Marie Aine
Frère Raphaël de Bouille
Mathieu Gaillard
Dimanche 13:15 - 14:00
Atelier
Charisme
Facultés ou dons extraordinaires; comment discerner ce qui vient de Dieu ?
François Mathijsen
Docteur en psychologie, spécialisé dans les croyances et les expériences paranormales chez les jeunes
Dimanche 14:30
Liturgie/prière
Pléniere de clôture
Dimanche 15:00
Liturgie/prière